Regisztráció info

Amennyiben regisztrálni szeretnél az oldalra, írj emailt a megadott elérhetőségre az igényelt felhasználói név feltüntetésével!

TT Budapesten 2024

2024.07.03 - Budapest Park

Fontos információ!

A könnyebb átláthatóság végett az itt megjelent aktuális külföldi és/vagy magyar hírekből csak 1 változat kerül fel a sajtóorgánum forrásának megjelölésével!

Bejelentkezés

Életrajzok

Take That Story
Gary Barlow
Mark Owen
Howard Donald
Jason Orange
Címlap

Fotó: The Sun
A Take That-srácok karrierjét óriási meglepetések fémjelzik. Kevesen hittek abban, hogy az együttesből 1995-ben kivált Robbie Williams egyedül megállja a helyét. Az meg még gondolat szintjén sem merült fel senkiben, hogy néhány év múlva már a brit könnyűzene legfényesebb csillaga lesz. Ahogyan azt sem gondolta senki, hogy társai négyesben hatalmas sikerrel térnek vissza a zenei életbe 2005-ben. És most itt a következő meglepetés: Robbie csatlakozott hozzájuk. Igaz, többször hangoztatta, hogy ez a nagy álma, de azt hittük, viccel.

A manchesteri Take That pályafutása 1990-ben indult, az öt srác – Gary Barlow, Robbie Williams, Mark Owen, Howard Donald, Jason Orange – 1992 és 1995 között az európai tinilányok legnagyobb kedvencei voltak. Az időközben botrányhőssé vált Robbie 1995 júliusában elhagyta a csapatot, hogy szólókarrierbe kezdjen. Társai egy új dallal – a Bee Gees 1977-es How Deep Is Your Love című slágerének átdolgozásával – kiegészített válogatáslemez készítésének, összeállításának erejéig négyesben még együtt maradtak, majd 1996 februárjában (február 13-án) bejelentették együttesük feloszlását.

Élet a Take That után

Gary és Mark szólóban csak ideig-óráig tündökölt. Az első albumaikkal szépen teljesítettek, utána mindketten eltűntek a süllyesztőben. Mark szerepelt egy tévés valóságshow 2002-es sorozatában (Big Brother), így ismét reflektorfénybe került. 2003-ban és 2005-ben új lemezekkel rukkolt elő, de ezek nem értek el számottevő sikert.

Robbie-t a kevésbé sikerült 1997-es Old Before I Die című felvétele kapcsán teljesen leírta a szakma. 1997 végén azonban az Angels című dallal befutott, s szép fokozatosan a brit zenei élet legnagyobb sztárjává vált. Azóta nem született ekkora csillaga a brit könnyűzenének, s valószínűleg már nem is fog, Robbie az utolsó a sorban.

A kvartett újraegyesülése

A négy „kiöregedett srác”: Gary, Mark, Howard és Jason hatalmas sikerrel tért vissza 2005-ben. A megváltozott, „felnőtt” zenéjükkel új generációkat hódítottak meg, és visszahódították egykori, időközben többségében szülővé vált rajongóikat is. A 2006 novemberében megjelent Beautiful World című stúdióalbumuk NagyBritanniában 2006 második és 2007 negyedik legvásároltabb hanghordozója. A BRIT Awardson, a legrangosabb brit zenei díjak kiosztóján 2007-ben a Patience, 2008-ban a Shine című szerzeménnyel kapták meg a legjobb brit kislemez díját. Odahaza 2008. október 31-től ők tartják a leggyorsabban elfogyott belépőjegyek rekordját: a 2009-es nyári brit turnéjuk 600 ezer jegye öt óra alatt kelt el. Ötödik stúdióalbumuk The Circus címmel 2008. december 1-jén került a boltokba – a szigetországban egy hónap alatt 1 445 709 példányt értékesítettek belőle. Nagy-Britanniában 2008-ban Duffy korongja, a március 3-án kiadott Rockferry mögött a második legkelendőbb hanghordozó volt.

Az „ötödik tag” reakciói Robbie-t a Take That sikere szemlátomást nem hagyta békén. „Bement egy játékboltba, és meglátott négy Take That-babát egy dobozban. Akkor esett le neki, hogy kihagyták az újraegyesülésből” – mesélte egyik ismerőse. Abban az időben a magánélete és a karrierje sem alakult jól. A 2006-os Rudebox című szólólemezét – szépen fogyott ugyan – a szakma, sőt a rajongók is fanyalogva fogadták. Először honlapjának a csak előfizetők számára elérhető részén (Inner Sanctum, vagyis Belső szentély a neve) írt arról, hogy szívesen csatlakozna egykori társaihoz. „Szeretnék megint zenekarban dolgozni. Ez sokkal jobb móka, mint szólóban zenélni. Irigykedve figyelem Garyéket, mennyire jól érzik magukat. Szívesen visszatérnék közéjük” – írta. A szakmabeliek azonban nem hitték el, hogy ezt Robbie komolyan gondolja.

Újra együtt a nagy csapat

Azóta változott a helyzet, s ma már tény, amit hónapok óta rebesgetnek: Robbie Williams és egykori zenésztársai, az eredeti felállású Take That új albumon dolgozik. A korong a karácsonyi piac letarolására időzítve novemberben jelenik meg, jövőre pedig az együttes turnéra indul. „Mindannyiunk nagy álma volt, hogy ismét mind az öten együtt legyünk, ám úgy tűnt, ez sosem válhat valóra. Most itt vagyunk öten egy helyiségben, és az egész olyan, mint egy álom. Óriási öröm, hogy ismét együtt dolgozunk Robbie-val” – mondta Mark. „Olyan érzésem van, mintha hazaérkeztem volna” – vallotta be Robbie.

Gondolom, arról felesleges írnom, hogy az öttagú Take That nagyon-nagyon sikeres lesz, több rekordot is felállít a karácsony előtti zenepiacon. Talán végre az Amerikai Egyesült Államokban is befut, ott ahol mindössze az 1995ös Back for Good című felvétellel tudta megvetni a lábát, de az is csak a hetedik helyig jutott a Billboard magazin kislemezlistáján.

Forrás: Újszó.com 2010. augusztus 23. (Puha József)
Utolsó módosítás: 2012. március 10.

Kiemelt események

2023.09.22: TT - Windows CDS megjelenés
2023.11.24: TT - This Life CD megjelenés
2023.11.25 - Wetten dass 20:15 (ZDF)

(utolsó módosítás: 2023.11.17)

Kiadott albumok

Take That & Party
Everthing Changes
Nobody Else
Beautiful World
The Circus
Progress"
III. [Deluxe Edition]
Wonderland
This Life

Válogatások

Greatest Hits
The Ultimate Collection
Odyssey

Koncertfelvételek

Take That Presents The Circus Live
Progress Live